Redhouse, Clerkenwell

The ‘Redhouse’ is a grade 2 listed apartment building in the heart of fashionable Clerkenwell. The building used to be an old telephone exchange and Curtis Wood Architects wanted to make the most of the original municipal architecture and tall ceiling heights with the design proposal. The two bedroom apartment was badly organised, with the most challenging space being a small kitchen/dining/living area. The living room sofa sat within a decrepit kitchen, the dining table divided the living area and everything felt lost in the 4m floor to ceiling height.

The budget was greatly challenging at £35,000. This needed to accommodate a new fitted kitchen, a re-organisation of the kitchen/dining/living space, fitted wardrobes, storage and a fold down bed to the second bedroom, plus new plumbing and rewiring, refurbished floors and decorations throughout. To maximise control of costs, Curtis Wood Architects obtained quotes for the supply of almost all the fittings, fitted furniture and materials, prior to tender. This meant the project budget could be very tightly controlled throughout construction.

The resultant scheme wass both dramatic and on budget. The kitchen is suspended from the tall ceiling to draw the eye to the fantastic height; a dining ‘bar’ separates the kitchen from the living area to delineate the arrangement of space and the double bed to the second bedroom folds from a hidden white storage wall, to reveal a deep red interior and continuous light box to the rear.

The project was constructed in 2005 and published by Intra Magazine on completion.

Back to Interiors >>

Redhouse, Clerkenwell
Interiors - Redhouse, Clerkenwell
Redhouse, Clerkenwell
Interiors - Redhouse, Clerkenwell
Redhouse, Clerkenwell
Interiors - Redhouse, Clerkenwell
Redhouse, Clerkenwell
Interiors - Redhouse, Clerkenwell